Vestlins bok

Skoltidning, mattewiki, youtube m.m. I boken finns idéer för undervisning med hjälp av digitala medier som blev en succé. Lena Vestlin (2009) visar inte bara hur lärarna och eleverna kan jobba med IKT utan även vilka resultat en når. Digitala medier är ett stöd. Ett bra stöd.

I boken läser vi att ”det finns en tradition i skolans värld att vara kung i sitt eget klassrum” (Vestlin, 2009, s.58). Detta resultera i bl.a. lärarnas ovilja att dela med sig erfarenheter och lärmaterial. De flesta av oss känner igen detta. Kungligheten finns även i relationer mellan lärarna och t.ex. fritidspedagoger. Brister i samarbetet och viljan att tillägga IKT i undervisning påverkar verksamhet på många nivåer.

På andra sidan finns eleverna. ”Eleverna uppskattar variationen i undervisningen, att vara ute och att arbeta i grupp (…) det är inte teknik för teknikens skull” (Vestlin, 2009, s.64). De flesta använder datorer och tekniska prylar dagligen. Ofta har de bättre kunskaper om detta är lärarna.

Och? Det känns konstigt och onödigt att skriva om detta. Enligt Vestlin ”lever vi i en tid som vi bör kunna kalla digital och postmodern” (Vestlin, 2009, s.126). Vi gör allt mer med hjälp av digitala medier. Ändå finns det motstånd som är mer och mer irrelevant. Ju mer motstånd desto värre förberedda elever. Det är elevernas framtid som står på bordet. Dags att lämna ”comfort zone” och börja undervisa i verkligheten.

Referenslitteratur
Vestlin L. (2009) Från WIKIS till Mattefilmer – om IKT i skolan. Lärarförbundets förlag

Annonser

En reaktion på ”Vestlins bok

  1. Det är aktuella saker som inte verkar tar plats i verkligheten. Det ifrågesätts om när ska det finnas tid att lära sig detta bland lärarna. Tiden räcker kanppt åt till det vanliga sysselsättning och vart ska då denna IKT komman in? De som kan om tekniken verkar inte heller vara så förtjust att dela med sig av kunskapen. Detta tror jag är en del av det som skapar motstånd. Jag kan tycka att det behövs mer praktiska övningar för lärare som inte är vana vid tekniken, att få testa, göra fel och lära sig att korrigera, att bli bra på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s