Utställning x 4,5

Varför är Göteborg ingen stad för turister?

Varje gång någon från min familj eller vänner kommer till Sverige ser jag detta som en perfekt tillfälle att upptäcka nya saker. Varje gång blir jag mer och mer besviken. Hur kan man spändare fyra dagar i Göteborg om allt finns på samma plats eller är inte alls anpassade för turister? Det är ingen idé att komma hit med bilen eftersom parkering platser (om man hittar en) är dyra och själva vägar liknar konstnärlig installation som ingen kan tolka rätt. Med varje år blir det allt dyrare och konstigare att åka kollektivt. Man kan köpa City kort med vilken kan man besöka olika museum fast till och med detta går inte så bra. Små stad i Spanien har sina utställningar på både spanska och engelska. Varför tänker inte Göteborg på det?

Jag och min sambo gillar att resa. Vi gillar att se, besöka olika saker men med en liten kompromiss kan alla bli nöjda. På min lista finns altid några museum och trapporna. Jag brukar kolla vad finns eller söker efter konkreta konstnärer. Lite annorlunda har det varit denna vecka. Jag besöker två museum som jag inte varit på förut: Göteborgs Konstmuseum och Röhsska Museet. Jag tittar genom mina ”turist” glasögon.

Göteborgs Konstmuseum

AUGUST STRINDBERG Vem är han? Vem är August Strindberg? Utställningen presenterar hans fotografier av sig själv (för det mesta) och några tavlor. Det visas även en kort film om hans liv och verk. ”Göteborgs konstmuseum uppmärksammar Strindbergsåret 2012 med en utställning med August Strindberg som bildkonstnär” (Göteborgs konstmuseum, 2012). Då vet jag att han är en konstnär intresserad av fotografi och måleri. Men han är så mycket mer än bara detta. Filmen visar det, utställningens namn begränsar inget och ändå väljer museet att lägga fokus på bara detta. Varför inte kombinera bilder med text? Varför inte vissa bästa eller de mest populära citaten från hans pjäser på de tomma, vita väggarna? August Strindberg är ju känd, inte bara i Sverige. En måste dock gå genom alla rum, titta på filmen och kunna svenska för att fatta: Det är han! Den svenske Stanisław Wyspiański!” Synd för både Strindberg och besökarna.

IMG_0059

ROMANTICISM med mera. Van Gogh museet i Amsterdam använder sig av berättelsen för att ge besökarna djupare förståelse för konsten/konstnärerna som presenteras. Man upplever konsten med flera synen helt enkelt. Själv klart är det mycket enklare när man jobbar med en konkret stil, såsom impressionism. Det är dock inte omöjligt på Göteborgs Konstmuseum. Innan varje del av utställningen kan man läsa kort information om vad är det som hände i van Goghs liv under den perioden. Bakgrunden hjälper tolka och bemöta hans verk på bättre sätt. I de olika rum i Konstmuseet hänger många fantastiska tavlor och det är de kommer från olika perioder är ingen nackdel. Tvärtom. Det borde dock finnas röd tråd för att kunna uppleva den djupare, även om vi använder oss av historiska fakta.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Röhsska Museet

VI ALLA LEVER MED HIV  ”Det började med notiser, som växte till artiklar, stora rubriker och hetsiga löpsedlar. För 30 år sedan uppmärksammades hiv för första gången i Sverige. Utvecklingen har sedan dess gått extremt snabbt inom de flesta områden: mode, musik, design och IT. Samtidigt som punken har bytts ut mot grungen och postmodernismen mot minimalismen möts hiv-positiva fortfarande av samma rädsla och fördomar” (Röhsska, 2012).

Person(er) som ansvarar för denna utställning behöver gå på en kurs om hur man använder sig av utrymme. Museet lyckas att ta ett jätte viktigt ämne och supa den under en matta eller faktiskt ”ställa det i hörnet”. Jag skulle missa den totalt om det var inte för några andra som har pekat med fingrarna på saker som tillhör utställningen. Ändå lyckas jag missa några delar. Jag förstår att det inte finns tillräckligt med rum. HIV ämne borde dock prioriteras lite mer, speciellt när idéen med själva utställningen ska väcka uppmärksamhet runt HIV-medvetenhet.

IMG_0066

OND DESIGN ”Det pratas ofta om god design. Om god design finns borde väl även dess motsats ond design finnas? Är det alla de prylar som inte fungerar som de ska och går sönder hela tiden? Eller är det saker som används för onda handlingar? Museer visar oftast föremål som anses goda och fina. Men alla designade föremål är skapade av människor och kan brukas och missbrukas, vissa kan döda och lemlästa, andra har tillverkats under omänskliga förhållanden eller gett upphov till resursslöseri och miljöförstöring” (Röhsska, 2012).

Hur kan man förberedda en utställning så dåligt som ”Vi alla lever med HIV” och sedan en annan felfri. Ond Design är en perfekt exempel på hur genomtänkt och välförberedd utställning ser ut. Det finns tanke bakom den, en idé, den röda tråden som leder besökaren från början till slutet. Och denna än ingen enkelt utställning. Vi frågas, tvingas att fundera runt och ifrågasätta konsumtion. Design finn ju överalt och detta pekas ut genom olika, ibland ganska kontroversiella exempel såsom en jacka från koncentrationsläger. Ämnet presenteras på ett omfattande sätt och från olika synvinkel.

IMG_0076

Göteborgsoperan

CHESS Kan man se en musikal som en utställning? Jag tänker fokusera mig inte på föreställningens innehåll utan hur en yta kan användas. Från Ryssland flyger vi till Island. Vi ser olika byggnader, flygplatser, offentliga rum. Allt på en scen fast inte samtidigt. Jag antar att anställda från Göteborgs Konstmuseum går aldrig till GöteborgsOpera. Synd 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s