13…14… 278…

Vecka 13. Vecka 14. Trött. Tom. Trött och tom i huvudet känner sig man ibland och då behövs det en liter förändring i verkligheten. Vi åker till Rom!

Det finns mycket att se där men jag, precis som i Spanien, har fastnat på mosaik. Staden är fylld med dem (om man ha ett vältrännat öga).

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tänk att någon sitter och lägger en efter en små, mindre och minsta bitar av glas, keramik eller stenar för att dekorera en korridor eller  ett rum. Tålamod… eller ett terapiarbete 😛

Sedan tänker jag att man kan faktiskt jobba med detta med barnen. På två sätt:

1.

Vi behöver lera; pinnar, trådar eller andra verktyg för att kunna rita med; kavlar, färger och kanske lack om vi vill ha lite lyster efter åt.

Barnen tillplattar var sin lera till ca A4 format. Med hjälp av olika verktyg ritar de linjer, figurer. De får testa olika verktyg till de får effekt de är nöjda med. Efter leran har torkat målar vi och de bestämmer barnen om de jobbar med mer abstrakta eller realistiska tavlor.

Det är bra att prata innan att ju fler och mindre elefanterna blir desto enklare blir det att hitta på en tavla här.

2.

Vid första tillfälle för vi en känsla av hur det är att jobba med mosaik men ingen riktig känsla. Det ska vi göra nu och igen på två sätt. Vi kan vända på processen och börja med att planera på pappret. Detta kommer kräva precision senare och är kanske en bättre aktivitet för äldre elever. Eller gör vi många små brickor i olika former som sedan torkas, målas och görs till en tavla. Har man möjlighet (med detta menar jag tillgång till en stor bit plexi) varför inte dekorera tillsammans tillfällig en del av korridoren. Har man ingen plexi då kan man bita lera till småstenar och göra en väg på skolgården. Barnen kommer säker tycka att det är rolig att kunna trampa på en egen mosaik-matta 🙂

Skulle jag jobba med Anna J. från min underbara VFU, då skulle vi köra hårt med betong 😀

Annonser

2 reaktioner på ”13…14… 278…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s