Bli inspirerad av musik!

Denna vecka förbereder vi oss innan den enskilda uppgiften: lektionsplaneringen. Tillsammans med Åsa, Sella, Ingela och Priscilla ska vi jobba så:

Klass: åk 6

Tid: minst två lektioner. Projektet genomförs i två delar: en igångsättande och arbetet med projektet.

Vad: CD omslag

Syfte: utveckla förmåga att planera, producera och redovisa bilder med olika verktyg, i olika material för att uttrycka budskap, utvecklar förmåga att förstå andra människors erfarenheter och tankar med hjälp av visuella uttrycksformer; utvecklar förmågan att analysera och samtala om egna och andras bilder och förståelse av att bilden bär betydelser; utveckla bildspråk.

Mål: kunna skapa bilder med olika material och tekniker, kunna berätta om sina bilder

Material: ritpapper, blyertspennor, olika material (i enlighet med elevernas önskemål). Dessutom en spelare för första delen av planeringen och fler för den andra delen (eleverna får använda egna mp3-spelare eller mobiler om möjligheten finns); elevernas favorita låtar; exemplar för cd-omslag.

Genomförande: Lektionen börjar med uppspelning av ”Humlan” av Nikołaj Rimski-Korsakow. Undertiden ska eleverna teckna det de hör och upplever. När alla är klara diskuterar de sina teckningar två och två eller i en grupp (detta beror på gruppens kunskaper med att genomföra samtal där alla är inkluderade samt om alla känner sig bekväma för att prata i grupp). Diskussion oscillerar runt bildernas innehåll och komposition. Övningen är en utgångspunkt för att arbeta med cd-omslag och ska sätta eleverna igång med arbetet.

I början av andra delen lyssnar eleverna på sina favorita låtar och tecknar projektet för cd omslaget. De ska senare bestämma vilka material de ska använda sig av och börja genomföra projektet. Lektioner avslutas med föreställning av elevernas verk och diskussion där eleverna pratar om egna verk men även bedömer andras arbete.

Utveckling av idéen: teman är en bra utgångspunkt för arbete med bildredigering och tryck där eleverna ska förberedda sina projektet helt eller delvis på dator; kan vara en del av större tema (t.ex. Unga berättare) där elever illustrerar artiklar, egna och andras texter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s