Pixel painting

DIY_pixel_painting3

Pixel Painting

En kanon idé för lektioner i åk 4-6. Efter Skolverkets riktlinje (2011) jobbar vi med digital bildbehandling, återanvändning av bilder i eget bildskapande, fotografering samt redigering i datorprogram samt ämnesintegrerande (matte).

Vi börjar med att fotografera eller hämta egna bilder hemifrån. Som nästa steg redigerar vi bilder till pixel form i ett redigering program. Detta gör vi för att sedan måla med akvarell färger.

Det jag tycker är rätt spännande är just den sista delen när eleverna är extra utmanade med färgerna. De måste väl matcha första bilden. Resultatet är super häftigt 🙂

En sak som kan vara problematiskt är organisering av arbete runt projektet. Det kan vara jobbigt att samla 20-30 datorer i klassrummet för 5-10 min lång arbete. Jag skulle först låta 4 eller 5 elever börja när andra jobbar med annat (oavslutade projekt, övningar osv). Det blir enklare för läraren att hjälpa några än springa runt mellan alla i gruppen. Visst kan man använda sig av t.ex. smartboard. Då missar vi möjlighet att låta de lära varandra. Första gruppen visar andra hur man gör. Andra gruppen visat till 3:e osv. Blir det något större problem finns läraren på plats.

Personen bakom idéen och Wit & Whistle, Amanda Wright, ger bredare förklaring av hela processen samt tips runt vad är bra att undvika och tänka på så missa inte hennes sida.

Tycker man att detta ser krävande ut kan man jobba med annat material, såsom trä. Hos Jess, skapare av Make & Do Girl hittar jag tutorial för wall art gjorda av kafé omrörare i trä.

Coffee_stirrer_art_21Även denna idé kräver lite terapi arbete men mindre tid. Jag skulle dock förändra den lite och försöka ändå utgå från tanke om pixel formen. Det blick säkert enklare för eleverna att trimma pinnar eller träbitar till önskat form och sedan måla. Låt eleverna välja själva vad känns bättre. Målet med lektionen kommer de uppnå oavsett 🙂

Bilder från
1. Wit and whistle
2. Make and do girl

Annonser

En reaktion på ”Pixel painting

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s