Ungdomsfullmäktige i Göteborg

Först några fakta kopierade rakt från kommunens sida:

Ungdomsfullmäktige består av 101 ungdomar från alla stadsdelar i Göteborg. I ungdomsfullmäktige träffas ungdomar mellan 12-17 år och diskuterar olika frågor som rör unga i Göteborg. Det är ungdomarna själva som bestämmer vilka frågor som ska diskuteras. Genom ungdomsfullmäktige har du som är ung möjlighet att påverka kommunens nämnder, styrelser, bolag och förvaltningar. Ungdomsfullmäktige träffas fem gånger per år (…) är indelade i arbetsgrupper, så kallade utskott. Utskotten arbetar med frågor som ungdomarna själva tycker är viktiga att ta upp med politikerna. Exempel på frågor är kollektivtrafiken, skolor, fritid, miljö, säkerhet och trygghet.

Denna vecka ska eleverna rösta. De tittar på kandidaternas slagan, diskuterar och kommenterar. Just i den klassen där jag är deltar inte läraren mycket. Varför?, undrar jag.

Kandidater vill t.ex. att busskortet gäller även på helgerna, skolar är fritt från hemläxor och mobbning. Enligt ”mina” elever ska kortet inte gälla under helgen eftersom det är ingen skoldag och hemläxor är roliga. De hade väldigt svårt att bestämma sig och fick bara lite hjälp.

Senare har jag pratar med några elever i åk5 och utifrån listat ut frågor som kan hjälpa våra elever:

  • Vad är viktigt för mig?
  • Finns det en eller några kandidater som poängterar något speciellt? (i Västra Hisingen finns det t.ex. bara en som nämner datorer för alla)
  • Finns det kandidater som övertalar inte er? Varför? (t.ex. de som vill påverka men säger inte hur eller vad, de som vill eftersom kompisar är med)
  • Varför pratar så många om… (t.ex. busskortet, skolmat m.m.).
  • Vilka förändringar är viktiga?
  • Vilka konsekvenser innebär de?

Analysera tillsammans med dina elever för- och nackdelar med hemläxor, buskort som gäller hela veckan osv. Gör de medvetna att t.ex. inte alla får hjälp hemma med sina läxor. Prata, ifrågesätta, hjälp dem förstå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s