American Gothic

Konstnär: Grant Wood
År: 1930
Stil: Regionalism
Genre: porträtt
Media: oljefärg
Storlek: 74.3 x 62.4 cm

 

Woods inspiration till målningen kom från en lantligt hus i Iowa. Han förmodligen ville måla ”de slags människor jag tänkte kunde bo i huset”. Målningen visar en bonde som står bredvid sin ogifta dotter. Figurerna var målade efter konstnärens yngre syster Nan Wood Graham (1899–1990) och deras tandläkare Dr. Byron H. McKeeby (1867–1950) som modell. Nan, kanske generad om att avbildas som hustru till en man två gånger hennes ålder, brukade säga att hennes bror hade tänkt paret som far och dotter, snarare än man och hustru. Grant verkade bekräfta detta i ett brev till Mrs. Nellie Sudduth 1941.

 

Symbolik:
Kvinnan är klädd i ett kolonialt förkläde från 1800-talet och paret symboliserar de traditionella rollerna som man och kvinna. Mannens högaffel symboliserar hårt arbete och blommorna vid kvinnans skuldra hushållsarbete.

 

Beroende på källan kan man läsa att tavlan blev omedelbart omtyckt eller att dess kännedom är en resultat av en envishet. Wood har fått pris för sin tavla eftersom museum beskyddare har krävt detta. Folket från Iowa hade iaf inte gillat den utan sag Grants verk som en karikatyr.


746px-grant_wood_-_american_gothic_-_google_art_project
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s